| THE DUDES IN A BOX |

För många år sedan på en plats långt bort, i landet Mexico möttes ett gäng smålänningar och ömsesidig kärlek uppstod. Vi är glada att sedan dess kunna kalla gänget bakom
El Duderino riktigt goda vänner och även om sprit är deras verkliga gebit (annars blir man inte Sveriges bästa spritkrog) kan du räkna med att våra älskade dudes häller gott även i vinglasen vid ett besök. I deras blandlåda står Italien i centrum och det
är viner som definitivt garanterar en jäkligt härlig afton,
nästan som om du vore på plats på självaste Rökerigränd 1.

 

2018 Gilberto Boniperti ”Favolalunga” x 2 flaskor

Gilberto Boniperti beslutade 2003 att det var dags att göra eget vin snarare än åt andra. Sagt och gjort och 2008 släppte han sin första årgång. Beläget i Alto Piemonte precis väster om Milano förfogar han över 3,5 hektar med Nebbiolo, Vespolina och Barbera. Han planerar sina rankor glest, bara ca 4000 plantor per hektar och är en del av anledningen till att hans viner alltid håller utmärkt kvalité. Andra faktorer är låga skördeuttag och handskörd precis när druvorna nått rätt mognad. I vinet Favolalunga har vi 100 % Vespolina där fermentering skett på ståltank i ca 10 dagar. Därefter följer en period på ca 6 månader på ståltank och avslutningsvis 4 månader på flaska innan vinet finns tillgängligt.

 

2017 Sono Montenidoli ”Il Garrulo” x 2 flaskor

Montenidoli är en plats fylld av tradition och historia, och trots att Elisabetta (och hennes numera bortgångna make Sergio) inte växte upp i området känns det som detta alltid varit deras hem. Beläget i utkanten av byn San Gimignano är historien om Montenidoli lika mycket en kärlekshistoria mellan Elisabetta och Sergio. Flytten gick från norra Italien 1965 och tillsammans med sina nio (!) barn har de skapat en unik plats här. Idag består ägorna av ca 24 hektar med vinrankor och utöver det skog och planteringar med olivträd. Elisabetta finns med dagligen i arbetet, trots hon passerat 80 år med marginal. Vinerna härifrån andas tradition och är fyllda med energi, balans och skönhet. Här finns Vernaccia, Sangiovese, Canaiolo, Trebbiano Gentile och Malvasia Bianca planterat. I vinet våra vänner valt, ”Il Garrulo” finns 75 % Sangiovese, 20 % Canaiolo, 3 % Trebbiano Gentile och 2% Malvasia Bianca – allt från gamla rankor som är 50 år plus. Fermentering sker med skalen och lång maceration i ståltank. Därefter vilar vinet i 12 månader på cement. Resultatet är ren och härlig frukt fylld med liv, precis som platsen det kommer från.

 

2018 I Fabbri ”Chianti Classico” x 2 flaskor

Här har vi en av våra absoluta favoritgårdar och framförallt personer, Susanna Grassi. Belägen i byn Casole, som ligger i Greve in Chianti. Denna historie tar sin början med Susannas familj som ägt gården sedan 1600-talet. På den tiden var familjen vinmakare men jobbade också med smide. Det italienska ordet för smed är Fabbri. Susannas farfars farfar Olinto var den första i familjen som höjde kvalitén på vinerna i början på 1920-talet. Efter Olintos död tog Roberto över och tog hand om vingårdarna men sålde druvorna vidare och gjorde inget eget vin. På 1960-talet fick Susannas pappa, Giuliano ta över gården. ”Problemet” är att Giuliano var en väldigt duktig ingenjör så han gjorde karriär i Bryssel i många år och således föll gården i glömska. Susanna som hade varit på gården under somrarna i sin barndom tröttnade på sin karriär som ekonom inom modebranschen, tog över och restaurerade upp allt i början på 2000-talet och har sedan dess tagit I Fabbri vidare i historien. Hennes viner är certifierade som ekologiska sedan 2011. Totalt består vingården idag av 10 hektar mark fördelade på Podere Sestilio som är 1 hektar och Lamole som är 9 hektar (+ 1 hektar olivträd). Detta är några av Toscanas högst belägna odlingar ca 550-600 meter över havet. Vinrankorna växer på terrasser som är som amfiteatrar exponerade mot söder. I Susannas Chianti Classico finner vi 100 % Sangiovese som vilat 12 månader på cement för att behålla den rena frukten och den härliga fräschören.

Lådan innehåller totalt 6 flaskor till ett pris av 1595 kr.

 

Så här beställer du vinlådan ”The Dudes in a box”:

1) Börja med att surfa in på Systembolaget Privatimport, och

2) Logga in/Skapa konto, följ sedan stegen härunder: